Zelf vuur maken: zo doe je dat

Wil je een keer zelf vuur maken om zo optimaal te kunnen genieten van het buitenleven? Met vuur kun je jezelf verwarmen als je een weekend weg bent naar de Ardennen of je kunt marshmallows maken met je zelfgemaakte vuur. Een vuur zorgt voor een sfeertje en hoe leuk is het als jij die sfeer zelf kan maken. In deze blog lees je hoe je zelf vuur kunt maken.

Benodigdheden voor vuur maken

Je hebt een aantal dingen nodig om zelf vuur te kunnen maken. Zo heb je brandstof nodig, zodat je vuur kan blijven branden. Brandstof in de natuur vind je genoeg zoals takken. Je hebt grote en kleine takken nodig als brandstof. Naast brandstof heb je ook zuurstof nodig, want zonder zuurstof heb je alleen een rookwalm gemaakt. Zuurstof zoals wind zorgt ervoor dat je echt een vuurtje krijgt. Als laatste heb je een middel nodig om echt vuur te maken. Je kunt kiezen voor een lucifer, een vuurstick of op de ouderwetse manier door middel van wrijving.

Zoek een veilige plek

Voordat je begint met het maken van een vuurtje moet je eerst een veilige plek zoeken. Kijk goed naar een plek waar geen andere materialen staan of ontvlambare zaken. Wij raden aan om een paar meter van je verblijf een vuurtje te maken zodat je veilig een vuur kan maken. Creëer een plek waar iedereen zichzelf kan warmen of eten kan klaarmaken. Dit is ook nog eens super gezellig met iedereen!

Maak een piramide

In de natuur kun je verschillende soorten takken zoeken. Droog hout gaat ervoor zorgen dat je sneller vuur hebt dan nat hout. Maak een piramide met kleine takken die je hebt gevonden. Je kan ook droge dennenappels of houtkrullen gebruiken als bodem van je piramide. De grote takken plaats je tegen de piramide als het vuur aan het branden is. Zorg dat je een grote voorraad van brandstof hebt, want het vuur kan snel branden.

Houd het vuur aan

Als je je piramide hebt gemaakt kun je vuur gaan maken. Je kan de makkelijke manier toepassen door een lucifer te gebruiken, maar je kan ook door middel van wrijving vuur maken. Zorg wel dat je wind hebt om het vuur aan te houden. Je kunt op de gloeiende stukjes blazen, maar pas wel op met het vuur dat komt. Als je vuur hebt leg je de grote takken op de piramide, maar niet te veel want anders dan doof je het vuur. Wil je het vuur doven? Gooi er zand op, water en verspreid de takken hout. Dan kan uiteindelijk het beste BBQ feest van start gaan. Weet hierbij wel hoe je het beste BBQ feest organiseert.

Lees ook:  Tips voor het organiseren van een leuke winter BBQ