Een houtskool BBQ aansteken

5 april 2022

Een houtskool BBQ aansteken kan op verschillende manieren gedaan worden. Er zijn natuurlijke veilige en erg onveilige manieren. Hieronder gaan we je vertellen hoe je een BBQ kan aasteken binnen 45 minuten en ook nog zo veilig mogelijk.

1. Kies de veilige en juiste aanmaakmiddelen

Een BBQ aansteken kan je doen doormiddel van een aanmaakmiddel. Bij het aansteken van je BBQ moet je vooral geen chemische vloeistoffen, zoals spiritus gebruiken. Als je je BBQ gaat aansteken kan je beter gebruik maken van houtkrullen of aanmaakblokjes. Dit zijn vaak veilige, milieuvriendelijke en gezonde alternatieven. Je moet wel opletten welke aanmaakblokjes je gebruikt. Aanmaakblokjes komen vaak in verschillende soorten. Zo zijn er aanmaakblokjes met chemische toevoegingen, zoals kerosine. Deze aanmaakblokjes laten vaak giftige dampen vrij als je ze aansteekt. Dit is voor ten eerste niet goed voor je gezondheid en het is ook niet goed voor het vlees dat je wilt maken.

2. Briketten

Briketten zijn gepreste en geconcentreerde houtskool resten. Omdat briketten geperst en geconcentreerd zijn gaan ze langer mee dan houtskool. Als je voor briketten kiest moet je er rekening mee houden dat dit langer gaat duren dan met houtskool. Dit komt omdat in briketten minder zuurstof zit. Als je de BBQ wilt aansteken gaat dit hierdoor dus langer duren. Je kan het beste kiezen voor briketten als je van plan bent om grotere stukken vlees te gaan maken. Briketten kunnen langer branden dan houtskool en blijven ook langer op tempratuur. Dit maakt het ideaal om langzaam vlees te garen. In de soorten briketten zit ook een groot verschil, want je hebt namelijk goedkope en iets duurdere varianten. Als je de optie hebt kan je vaak beter voor de duurdere variant gaan, want in de goedkopere zitten vaak giftige stoffen. Deze giftige stoffen zijn niet goed voor je gezondheid en ook niet voor de smaak van het vlees.

Voor en nadelen briketten

 • Briketten kan je hergebruiken wat het duurzaam maakt
 • Blijft langer op een constante temperatuur
 • Kan je indirect meet grillen
 • Ideaal om grote stukken vlees te garen
 • De goedkopere varianten bevatten vaak giftige stoffen
 • Heeft langer nodig om op te warmen
 • Heeft mindere hoge tempraturen dan houtskool

3. Houtskool

Houtskool ontstaat door het verbranden van hout. Als hout op een bepaalde manier verbrand wordt ontstaat er een restproduct wat wij houtskool noemen. Als je een BBQ wilt aansteken kan je voor de snelste en makkelijkste manier houtskool gebruiken. Door houtskool te gebruiken kan je snel op hoge temraturen grillen. Door bijvoorbeeld aanmaakblokjes of een BBQ aansteker te gebruiken kan je al heel snel de BBQ aansteken. Een van de nadelen van houtskool is echter de het snel opbrand en dat het zijn warmte verliest. Hierdoor moet je vaker houtskool bijvullen om normaal te kunnen barbecueën.

Voor en nadelen houtskool

 • Komt snel op een hoge temperatuur
 • Kan je meteen mee grillen
 • Heeft een hogere temperatuur dan briketten
 • Kan je dunne stukken vlees mee grillen
 • Laat veel as vrij
 • Koelt sneller af dan briketten
 • Je moet hem vaker bijvullen, omdat die sneller op brand
Lees ook:  BBQ-seizoen is geopend: de must-try trends en smaakcombinaties van dit jaar

4. Barbecue aansteken met een brikettenstarter

Door gebruik te maken van een brikettenstarter kan je makkelijk en snel een BBQ aansteken. Een brikettenstarter kan je in een aantal vrije eenvoudig stappen gebruiken, zodat je je barbecue snel kan aansteken. Een brikettenstarter is een handig hulpmiddel, waarmee je de barbecue binnen 30 minuten kan aansteken. De stappen om de brikettenstarter te gebruiken:

Voor en nadelen briketten

 1. Allereerst vul je de starter voor drie vierde deel vol met kolen of briketten
 2. Op de bodem van kolenrooster leg je aan handjevol aanmaakblokken
 3. Gebruik een BBQ aansteker of lange lucifer om de aanmaakblokken aan te steken
 4. Als de aanmaakblokken branden zet je de brikettenstarter erop
 5. Na een halfuur laat je de kolen of briketten in de barbecue vallen en deze verdeel je meteen
 6. Tot slot leg je het rooster op de barbecue en dan kan je beginnen met grillen

5. Zonder brikettenstarter een BBQ aansteken

Een BBQ aansteken zonder brikettenstarter duurt iets lange, namelijk zo’n 45 min. Een barbecue aansteken zonder brikettenstarter is wel de traditionele manier. Het duurt misschien iets langer, maar de smaak wordt er absoluut niet minder op.

 1. Allereerst leg je de kolen in de barbecue
 2. Leg een handvol aanmaakblokken onder of tussen de kolen in
 3. Steek de aanmaakblokken aan met een BBQ aansteker of met een lange lucifer
 4. Laat de barbecue zo’n 45 minuten aan voor je begint met grillen
 5. Als de kolen een witte as laag hebben en aan het gloeien zijn kan je beginnen.

Plasma aansteker

Als je wilt gaan barbecueën moet je minimaal een uur van te voren de BBQ aansteken. Dit doe je zodat de barbecue al goed op temperatuur kan laten komen. Volg de bovenstaande stappen om je barbecue al goed aan te maken. Om aanbranden te voorkomen kan je het rooster licht invetten met olie en hou genoeg afstand tussen het rooster en de kolen.

BBQ aansteken zonder aanmaakblokjes

Door een BBQ aansteker te gebruiken kan je een barbecue aansteken zonder aanmaakblokjes. Een barbecue aansteker kan je eenvoudig gebruiken met een druk op de knop. Om de barbecue aan te krijgen zonder aanmaakblokjes kan je dan eenvoudig de barbecue aansteker tegen de kolen aanhouden. Na enkele minuten zullen de vonken van de kolen af beginnen te komen. Als dit begint de gebeuren hou je de aansteker nog iets verder van de kolen af en blijft zo nog een minuut doorgaan. Op deze manier kan je eenvoudig de barbecue aansteken zonder aanmaakblokjes of andere aanmaakproducten. Zo voorkom je ook dat jezelf en het vlees blootgesteld wordt aan giftige stoffen. Ook dit beter voor je gezondheid en het milieu. Tot slot is het ook van belang dat je de BBQ aansteker op een veilige manier gebruikt en het uit de buurt houdt van onder andere kinderen.

Meer nieuws